dinsdag 9 maart 2010

Afwezig

Echte griep of influenza is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt. Dit virus infecteert de luchtwegen. Veel mensen zeggen griep te hebben als ze in de winter of de herfst door een verkoudheid-achtige ziekte met wat koorts worden getroffen, maar hierbij gaat het meestal om een gewoon verkoudheidsvirus. Echte influenza leidt bij de meeste mensen tot aanzienlijke ziekteverschijnselen en een niet te verwaarlozen sterfte, vooral bij ouderen. Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep.

Griep kan snel op komen zetten. Kenmerkende symptomen van griep zijn: hoofdpijn, hoesten, keelpijn, spierpijn, verstopte neus, gevoel van zwakte en verlies van eetlust. Vaccinatie tegen griep is mogelijk, maar door het gemak waarmee het virus zich aanpast (door mutatie) moeten er elk jaar weer nieuwe vaccins worden ontwikkeld, en zal men jaarlijks een bezoekje aan de huisarts moeten brengen om een nieuwe te halen. De samenstelling van de nieuwe vaccins wordt gecoördineerd door de wereldgezondheidsorganisatie. Ze zijn werkzaam tegen de virussen waarvan men vermoedt dat ze het volgende jaar zullen toeslaan. Verstrekking van vaccins is in Nederland gratis voor mensen in risicogroepen, dat wil zeggen mensen voor wie het doormaken van een echte griep met een sterk verhoogd risico gepaard gaat. Een van de risicogroepen zijn de verstandelijk gehandicapten die in een instelling voor verstandelijk gehandicapten verblijven.

Ik blijf dus nog maar even thuis uitzieken

2 opmerkingen:

  1. Heel verstandig! Is het virus ook via wenblogs overdraagbaar? Ik voel met met het uur beroerder worden. Maar ik heb ook maar vier uurtjes slaap gehad. Helpt ook al niet. Had ik nu toch die prik maar gehaald....

    beterschap Sonja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. getdemme en het duurt nu al ruim 6 dagen! Wel leuk allebei thuis... maar allebei enorm beroerd is niet grappig meer. Normaal gesproken zijn we keurig na elkaar ziek zodat de een een beetje kan zorgjesdoen voor de ander. Pff nu allebei maar zorgjesdoen en ziekjeszijn. En het voelt niet dat het einde al in zicht is. Gelukkig worden de honden niet ongeduldig en spelen ze vrolijk mee in de achtertuin!
    Beterschap mupke!

    BeantwoordenVerwijderen